Redirectioneaza 20% din impozitul pe profit
Companiile pot redirecționa 20% din profit pentru susținerea unei organizații non-profit. Cum? Îți explicăm mai jos
Dacă reprezentați o companie puteți alege să susțineți o cauză nobilă prin redirecționarea unei sume care, în alte condiții, ar ajunge oricum la stat. Redirecționarea unei cote parte din impozitul pe profit prin sponsorizare nu afectează profitul net al companiei.
Puteți face asta în 3 pași simpli:
1. Descărcați Contractul de sponsorizare tip, pe care îl modificați și completați împreună cu un reprezentant al organizației non-profit pe care ați ales-o.
2. Trimiteți contractul către organizația non-profit.
3. Până la sfârșitul anului, compania dvs. plătește suma prevăzută în contract printr-o plată obișnuită care va fi înregistrată contabil, la fel ca orice alta cheltuială. În momentul plății impozitului către Stat, această sumă va fi scăzută din totalul de plată.
Sponsorizarea este total deductibilă din impozitul pe profit, dacă se încadrează în limitele legii și dacă se face până la sfârșitul anului, pe baza unui contract de sponsorizare.
Baza legală
Codul fiscal 2016 – Legea nr. 112 din 27 Mai 2016 / CAPITOLUL II – Calculul rezultatului fiscal, Art.25 – Cheltuieli, (4), i)
[…]
i) cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat și cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cei care acordă burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele:
1. valoarea calculată prin aplicarea a 0,5% la cifra de afaceri; pentru situațiile în care reglementările contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri , această limită se determină potrivit normelor;
2. valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat.
Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.